Formål:

Foreningen Romsdalsmuseets venner har til oppgave å støtte og stimulere Romsdalsmuseets arbeide økonomisk og på annen måte.
Foreningen skal tjene for diskusjons- og foredragsforum for museumsarbeid og kulturvern og støtte Romsdalsmuseets formål.
Romsdalsmuseets venner driver Holmarka besøksgård på dugnad.

Vil du støtte vårt arbeid kan du bli medlem ved å sende en e post til post@romsdalsmuseet.no eller gi et bidrag til bankkonto 4212 12 69117

onsdag 9. mars 2016

Fra Fosnakultur til oljekultur




Bli med på busstur lørdag 16.april 2016 til Kristiansund, byen med mange «land»!Turen starter fra Bussterminalen kl. 0930 og vi regner med å være tilbake ca. kl. 18. Når vi kommer til Kristiansund er det vel nærheten til havet som slår en. Vi starter derfor med å besøke Mellemværftet. Skipsverftet ble anlagt i 1856 og er i dag et levende skipsverft med tre slipper Her er jevnlig liv og røre gjennom aktivitetene til medlemmene i Fartøyvernforeningen og museets egen slippmester.


Verftets viktigste oppgave var vedlikehold av regionens store flåte av små seilskip. Her er det verkstedbygning med maskinverksted og smie, tidligere var det også støperi. I bolighuset bodde de fire verftseierne og deres familier. Nå brukes verftet i fartøyvernsammenheng, og det er landets eneste museumsverft.

Etter omvisningen er det tid for lunsj og vi får servert bacalao på café Stuepikene i Haandverkergaarden, som er Kristiansunds nest eldste hus.
 
Bussen tar oss så med på en rundtur i byen ledet av konservator Odd W. Williamsen fra Nordmøre Museum. Etterpå vil han guide oss på Klippfiskmuseet som holder til i Milnbrygga. Brygga viser klippfiskhistoriens utvikling i Norge fra 1700-tallet og fram til etterkrigstida. Her har det vært produksjon av klippfisk fram til nylig. Den eldste delen av brygga ble bygd av William Gordon i 1749, en av grunnleggerne av klippfisknæringa i Kristiansund og Norge.

Vi avslutter besøket på Nordmøre Museum  i  handelshuset Patrick Volckmar/ Kaffebrenneriet, her finner vi museumsbutikk og kafé. Den største attraksjonen i handelshuset er den over 100 år gamle kaffebrenneren som trolig er den eldste som fremdeles er i drift i Norge. Hvis noen ønsker å kjøpe seg en kaffekopp før vi drar hjem blir det tid til det.

Hjemturen går på østsida av Freiøya hvor vi tar en liten stopp ved Frei kirke hvor slaget ved Rastarkalv sto.

Turen koster kr. 650 for medlemmer, ikke-medlemmer kr. 750. Dette inkluderer buss, omvisninger, og varm lunsj.

Påmelding sendes til post@romsdalsmuseet.no eller tlf. 71 20 24 60 innen 6.april 2016.

Hilsen turkomiteen
Astrid Aarønes Skarsbø         Sigrid Simonsen
tlf. 909 72 110                         tlf. 47 23 13 62

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar