Formål:

Foreningen Romsdalsmuseets venner har til oppgave å støtte og stimulere Romsdalsmuseets arbeide økonomisk og på annen måte.
Foreningen skal tjene for diskusjons- og foredragsforum for museumsarbeid og kulturvern og støtte Romsdalsmuseets formål.
Romsdalsmuseets venner driver Holmarka besøksgård på dugnad.

Vil du støtte vårt arbeid kan du bli medlem ved å sende en e post til post@romsdalsmuseet.no eller gi et bidrag til bankkonto 4212 12 69117

søndag 29. mai 2011

Trivelig Tingvolltur for 22 deltakere

Lørdag 28. mai satte 22 deltakere seg i buss på Romsdalsmuseet for å dra på dagstur til Tingvoll. Her sto besøk på Tingvoll Gard, Tingvoll kirke og Tingvoll Museum på programmet.

Anne Marie Moen og Rolf Bjerkeset fra Romsdalsmuseets Venner hadde planlagt turen og var turledere. De orienterte i bussen om landskapet vi kjørte gjennom. Vel framme på Tingvoll ble vi tatt imot av kantor Tor Strand i vakre Tingvoll kirke. Han fortalte om kirka fra 1200-tallet før han ga oss en mini orgelkonsert. Det knytter seg mange ubesvarte spørsmål omkring kirka, som hvorfor den ble bygd på Tingvoll. Like ovenfor kirka ligger Tingvoll Gard, tidligere kirkegods, som har hatt flere funksjoner gjennom tidene, bl.a. jordbruksskole. Nå holder Forskingssenteret Bioforsk Økologisk til her. Det er et nasjonalt kompetansesenter for økologisk landbruk hvor de arbeider med heile verdikjeda frå jord til bord. Tingvoll barne- og ungdomsskole har skolehage her og er for tida aktuell i NRK programmet Grønn Glede. Direktør Kristin Sørheim og Anne de Boer viste oss den økologiske hagen før vi tok turen til det nybygde fjøset på garden. Et forpakterpar driver Tingvoll gard. De har rundt 25 årskyr, og produserer økologisk melk. Ei avdeling for Kompetansesentra for fornybar energi i Møre og Romsdal fylke holder også hus på Tingvoll gard. Her fikk vi demonstrert hvordan en kan utnytte solenergi. Etter lunsj dro vi opp i Tingvollia til Tingvoll Museum. Her finner vi garden Tingvolli, garden finnes i matrikkelen helt tilbake til 1335, og arkeologiske funn tyder på at det har vært folk her helt tilbake til vikingtida. Etter at garden ble museum er flere bygninger flytta hit: Smie, strandsittarstue/plasstue, kvern, sag og skolebygninga Bugges Minde.Her fikk vi også se ei stavlinebu som er under bygging.

En lang interessant dag var til ende og vi satte kursen heimover i 17 tida.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar