Formål:

Foreningen Romsdalsmuseets venner har til oppgave å støtte og stimulere Romsdalsmuseets arbeide økonomisk og på annen måte.
Foreningen skal tjene for diskusjons- og foredragsforum for museumsarbeid og kulturvern og støtte Romsdalsmuseets formål.
Romsdalsmuseets venner driver Holmarka besøksgård på dugnad.

Vil du støtte vårt arbeid kan du bli medlem ved å sende en e post til post@romsdalsmuseet.no eller gi et bidrag til bankkonto 4212 12 69117

søndag 10. oktober 2010

Besøk i "Det norske USA"


Brudekrone fra Romsdal på
Vesterheim museum

Jeg har vært så heldig å få være med på en tur til Midtvesten som DIS-Norge arrangerte nå i slutten av september/begynnelsen av oktober.
DIS-Norge er landets største forening for slektsforskere, med nær 9.000 medlemmer.
Stor utvandring gjør at nær sagt alle i Norge har en slektning i Amerika. Så her kan en slektsforsker finne mye spennende, men det var en spennende tur for meg som ikke er slektsforsker også!
Vi besøkte flere "norske bosetninger" og mange spennende museer. Turen startet i Minneapolis i Minnesota, vi fortsatte til Nord Dakota og var innom både statene Iowa, Wisconsin og Illinois før vi avsluttet turen i New York.


Det er utrolig å se hvor mye som er tatt vare på av det som innvandrerene tok med seg fra Norge.
Drift av museene i USA er for det meste basert på frivillighet og donasjoner. Stor entusiasme og interesse for samlinger som dessverre mange bar preg av at de hadde for dårlige lokaliteter og trolig kompetanse for bevaring også. Men uansett var det hyggelig og interessant å se hva de hadde fått til. Et virkelig flott museum er Vesterheim museum i Decorah, her fant jeg både en brudekrone fra Romsdal og kvitsaum fra Sunndalen!
Vi ble veldig godt mottatt overalt hvor vi kom. Det er mange plasser hvor de er veldig opptatt av sitt norske opphav. Det eldste norske settlementet i Minnesota er Spring Grove, her har de et eget 17.mai hus!
Vi var selvsagt også innom flere plasser hvor slektsforskerene kunne finne litteratur og ikke minst tips om hvor de skal søke.
Programmet for turen finnes her, det er ogå mulig i se bilder og lese litt om hva vi opplevde i denne bloggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar