Formål:

Foreningen Romsdalsmuseets venner har til oppgave å støtte og stimulere Romsdalsmuseets arbeide økonomisk og på annen måte.
Foreningen skal tjene for diskusjons- og foredragsforum for museumsarbeid og kulturvern og støtte Romsdalsmuseets formål.
Romsdalsmuseets venner driver Holmarka besøksgård på dugnad.

Vil du støtte vårt arbeid kan du bli medlem ved å sende en e post til post@romsdalsmuseet.no eller gi et bidrag til bankkonto 4212 12 69117

torsdag 18. juni 2015

Vellykket og interessant samling


Den årlige samlingen i Romsdalsmuseets regi av venneforeningene ble arrangert torsdag 18. juni 2015, kombinert med omvisning i nybygget "Krona på verket" - eller "Tarare", som kanskje blir den folkelige benevninga. På bildet ser du dir. Jarle Sanden i starten av omvisningen i nybygget. Både Romsdalsmuseets Venner, Løvikremma (Gossen), Nesset Prestegård, Konfeksjonsmuseet (Isfjorden), Bud Museum/Bud Sogelag og Steffågarden (Ona) var representert. Fra Romsdalsmuseet: Jarle Sanden og Mads Langnes.

Mads Langnes holdt et interessant foredrag om de romsdalske "landsbyer", de store tunklyngene før siste del av 1800-tallet, da husene lå tett i klynger med opptil 60-70 hus, som f.eks. i Hjelvika, og med smale teiger i nærmest stjerneform ut fra "landsbyen" - eller tunet. Dette opphørte da teigblandingen opphørte, men den forsinkete opphevinga av teigblandingen i Eidsbygda (1920-åra) gjorde at vi fikk fotobevis for de romsdalske "landsbyer" derifra - og flere av bygningene fra Eidsbygda inn på Romsdalsmuseet. Her orienterer Mads foran hovedhuset fra Eidsbygda.


Og her kan du se oversiktskart over klyngetunet i Eidsbygda før 1921, kirka er forsåvidt integrert i husklyngen, men er lokalisert akkurat nedenfor husene:
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar