Formål:

Foreningen Romsdalsmuseets venner har til oppgave å støtte og stimulere Romsdalsmuseets arbeide økonomisk og på annen måte.
Foreningen skal tjene for diskusjons- og foredragsforum for museumsarbeid og kulturvern og støtte Romsdalsmuseets formål.
Romsdalsmuseets venner driver Holmarka besøksgård på dugnad.

Vil du støtte vårt arbeid kan du bli medlem ved å sende en e post til post@romsdalsmuseet.no eller gi et bidrag til bankkonto 4212 12 69117

torsdag 9. mai 2013

Turen til Østfold 15. - 18. august 2013 AVLYST

18.06.13 
Beklager
Vi har blitt nødt til å avlyse turen p.g.a. for få påmeldte!


Bli med på tur til Østfold
Etter flere oppfordringer har vi utvidet høstens busstur med en dag og da er det mulig å kjøre helt til Østfold!

Østfold har en mangfoldig og opplevelsesrik natur - fra svaberg og den vestvendte skjærgården, innom innsjøer og vassdrag til dype skoger og bymarker. Det er severdigheter og kultur overalt hvor du snur deg i Østfold. Fylket er rikt på fornminner fra jern- og bronsealder, og ingen andre steder i Norge finner du herregårdene så tett. Fylket er også kjent for sine kanalsystemer og sluseanlegg.
Vi starter torsdag morgen og kjører til Kongsvinger etter å ha stoppet på  Lillehammer Kunstmuseum og spist lunsj. På Kongsvinger besøker vi Kvinnemuseet som befinner seg i Dagny Juels barndomshjem på Rolighed, en stor og vakker sveitserstilsvilla fra 1857.



Museet ligger et steinkast fra 1600-tallsfestningen i den vernede trehusbebyggelsen i Øvrebyen, gamlebyen i Kongsvinger. Kongsvinger er ikke bare en festningsby, men også en kvinneby.
Den første kvinnen som ble formann i Norsk Kvinnesaksforening i 1885, var Anna Stang som hadde drevet sin private pikeskole i Kongsvinger i 17 år. I 1890 tok Maren Cathrine Dahl som den aller første kvinnen juridisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo, og hun var fra Kongsvinger. Marie Aamodt kom inn i politikken da de stemmeberettigede kvinnene i Kongsvinger ved valget i 1910 stillte med en egen "Kvindeliste". Allerede i 1904 kom 20 stemmeberettige kvinner med anmodning om "at optage to kvinder paa Øvrebyens valgliste", og resultatet av dette første kvinnefremstøtet var tre kvinner som suppleanter i bystyret.

Første overnattinga tar vi på Vinger Hotell etter at vi har spist middag i kommandantboligen på Kongsvinger festning

Fredag fortsetter vi til Ørje og besøker Haldenvassdragets kanalmuseum. Museet formidler historie og kultur fra skogsdrift, tømmerfløting, og treforedling. Sentralt står kanalbygger Engebret Soot og hans livsverk; Norges første sluseanlegg fra 1849. Kanalmuseet’s gjester kan også beskue, og bestille turer med, Stiftelsen D/S Engebret Soot’s gamle dampbåter. Her foregår den årlige Slusefestival, med sine Håndverksdager! Man kan raste, hvile og ta seg et bad!
Vi får oss en kaffekopp før vi fortsetter til Halden og omvisning på det ærverdige Fredrikshald teater

Etterpå er det tid for omvisning og lunsj på Rød Herregård.


Gården Rød ble ryddet på 1500-tallet. Den gang var det et ganske beskjedent gårdsbruk. Først 1733 ble det fart i sakene da familien Tank kom på banen og ikke minst 100 år senere da familien Anker gjorde entré. Nini Roll Anker var også bosatt på Rød Herregård en tid. Både familien Tank og Anker hadde politiske verv på høyt nivå, utdannelse og var med på å starte mang en bedrift og flere institusjoner. Stikkord er; statsrådverv, adelsbrev, trelasthandel, sukkerraffinaderi, jernverk, gruvedrift, opprettelse av Universitetet i Oslo, Saugbrugsforeningen, Norges første folkehøyskole, Halden Sparebank og Østfold Skogselskap. Dette er faktisk ikke alt, men som man forstår vanket de i de høyere sosiale lag og levde deretter. Familieøkonomien vekslet veldig opp gjennom årene, fra kjempeinntekter til tunge perioder, bl.a. rammet den økonomiske krisen i 1920- og 30 årene familiens virksomheter med hård hånd.
Det ble i 1961 opprettet to stiftelser som skulle ta vare på gården for fremtiden.
Parken på Rød Herregård er over 300 år gammel. Den har vært bygd om flere ganger, og inneholder mange spennede elementer som bjørnegrotte, eremitthytte og paviljong. For den romantiske anbefales en vandring i den eldgamle lindetunnellen.

Vi rekker en byvandring i Halden før vi "inntar" Fredriksten festning Østfold fylkes tusenårssted. 



Her skal vi overnatte på Kaserna de neste to nettene. Vi får middag på Fredriksten kro før vi avslutter dagen.

Lørdag morgen setter vi oss i bussen og kjører til Fredrikstad. Her skal vi få omvisning i Gamlebyen.

Historien om gamlebyen begynner med år 1567, det året den dansk-norske kongen bestemte at Sarpsborg etter en katastrofal bybrann, forårsaket av erkefienden Sverige, skulle gjenoppbygges. Kongen ga etter for et folkekrav, et krav om at den nye byen måtte legges slik at den var lett å forsvare, og på et sted som ga befolkningen gode livsvilkår. Østsiden ved Glommas utløp pekte seg ut som et egnet sted, og for første gang i Norge lot kongen en by bli oppkalt etter en person. Den nye byen ble hans; navnet ble Fredrikstad. Gamlebyen er ikke bare godt bevart, den er også spill levende. Butikkene, galleriene og kafeene syder av liv.

Sarpsborg ligger en kort kjøretur unna, her skal vi besøke Hafslund Hovedgård hvor vi også får lunsj. Jordbruk, fiske og fangst samt den sentrale beliggenheten ved Sarpsfossen dannet grunnlaget for Hafslund som opprinnelig trolig var et krongods. Den tradisjonsrike og vakre Hafslund Hovedgård er i dag et fredet kulturminne. Den første kjente familien på Hafslund var medlemmer av familien Gyldenhorn (1400-tallet). Hafslund var en herregård av internasjonalt format, beliggende på kongeveien til Christiania. Gården ligger sentralt ved det gamle fergestedet Sandesund.

Moss  er neste stopp. Som i resten av Østfold er også Moss preget av tidlig industri. Dette får vi innblikk i ved vårt besøk på Moss by- og industrimuseum. Moss by- og industrimuseum holder til i restaurerte lokaler i Kloster og Galla møller mellom Fossen og Lille-elv. Kloster mølle er fra 1899/1900, mens Galla mølle er fra ca. 1920. Møllebygningene i teglstein er et uttrykk for den internasjonale industriarkitekturen som preget norsk industribygging på begynnelsen av forrige århundre. Mossefossen og området rundt ble valgt til kommunens Tusenårssted og omfatter ”Konventionsgården, Fossen og Møllene”. Museet har to store utstillingssaler og ”Fyrrommet”- et aktivitetsverksted for barn.
Da er det tid for en kaffe- eller tekopp med "någgå attåt". 
Vi kjører til Jeløya og koser oss med den berømte Albykringlen på Alby gård.


Vi drar tilbake til Halden for middag og overnatting. Middagen skal vi spise i Bakgården

Søndag er det på tide å sette kursen nordover igjen. På veien besøker vi Fetsund lenser 
Anlegget inneholder fløtingsmuseum og våtmarkssenter. Fløtingsmuseets formål er å formidle norsk tømmerfløtingshistorie og å være en nasjonal aktør innen temaet fløting. Utstillingene legger spesielt vekt på fløtingen i Glommavassdraget og virksomheten på fløtingsanlegget Fetsund Lenser.Vi rekker å drikke kaffe og spise vafler før vi fortsetter hjemover.

Forhåpentligvis mettet med inntrykk etter ei begivenhetsrik helg gjenstår bare bussturen nordover. Vi stopper og spiser lunsj på Rudshøgda Kroen og en kaffestopp blir det på Trolltun Gjestegård, Dombås.

Hele programmet som inkluderer busstur, 3 overnattinger m/frokost, 4 lunsjer, 5 kaffe-kake og 3 middager samt inngangsbilletter til alle omvisninger får du for kr. 6150 som medlem i Romsdalsmuseets Venner. Ikke medlemmer må betale kr. 6500. Prisen gjelder overnatting i dobbeltrom, ønskes enkeltrom kommer et tillegg på kr. 725.
Påmelding skjer til Romsdalsmuseet enten til post@romsdalsmuseet.no eller telefon 71 20 24 60 innen 14.juni.

Velkommen på tur!

Hilsen turkomiteen
Magni Hilde Skoknes
Terje Thingvold
Sigrid Simonsen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar