Formål:

Foreningen Romsdalsmuseets venner har til oppgave å støtte og stimulere Romsdalsmuseets arbeide økonomisk og på annen måte.
Foreningen skal tjene for diskusjons- og foredragsforum for museumsarbeid og kulturvern og støtte Romsdalsmuseets formål.
Romsdalsmuseets venner driver Holmarka besøksgård på dugnad.

Vil du støtte vårt arbeid kan du bli medlem ved å sende en e post til post@romsdalsmuseet.no eller gi et bidrag til bankkonto 4212 12 69117

mandag 21. mai 2012

Jubileumstur til ytre Sunnfjord 17.-19.august 2012

Svanøy hovedgård
Dette er den tiende helgeturen venneforeninga arrangerer. 
Turen starter på Romsdalsmuseet fredag morgen og går til Florø. Lørdag drar vi med taxibåt til Svanøy, ei frodig øy med spennende historie. Søndag reiser vi over Strynefjellet via de vakre nordfjordbygdene Olden, Loen og Stryn. Fra Grotli går turen om Geiranger og Trollstigen hjem til Molde.
 Turen går via Stranda og Nordfjordeid til Sandane. Her stopper vi for å spise lunsj på Gloppen Hotell. Her er gammelt og nytt i skjønn forening. Hotellet har tradisjoner tilbake til 1829, eksteriøret er tatt vare på og den eldste delen av bygget er i sveitserstil, mens tilbygget fra 1970-tallet har den tidas formspråk.Forhåpentligvis mette fortsetter vi til Gimmestad gamle kirke
Prekestolen. Detalj.
Foto: Frode Inge Helland

Kirka er bygd rundt 1690 og interiøret fremstår i dag stort sett slik det var på begynnelsen av 1700-tallet og gir et godt inntrykk av hvordan kirkene så ut like etter reformasjonen. 






Osmundsnes
 På østsida av Hyefjorden ligger Osmundsnes. Det er et av svært få gamle tun på Vestlandet som fremdeles har den gamle tunskipnaden. Her finner vi bl.a. det gamle steinkjøkkenet, tjenestehuset som trolig er fra 1500-tallet. Her er også gamle steinmurer som skulle verne husene mot fonnvinden fra de store snørasa som går farlig nær tunet.


 Vi tar en tur til Kystmuseet  i Florø som er ei avdeling av stiftinga "Musea i Sogn og Fjordane".  Her får vi kaffe og kake med etterfølgende omvisning.
Foto: Kystmuseet

Museet har tre moderne museumsbygg på et stort friområde. Museet ligger i et variert kystområde hvor det er et frilandsmuseum med tilflyttede hus - både gardstun, tettsted og fiskevær.
Kystmuseet har flere faste utstillinger, båthallen inneholder ulike båttyper, utstilling om sjøkart, fiskeri og skyss- og fraktebåter.
Museet har også ei utstilling om Florø by sin utvikling fra 1860 til i dag
I "Snorreankeret" vises ei utstilling om geologi og oljeleting i Nordsjøen.

Da er det på tide å sjekke inn på Quality Hotel Florø for middag og overnatting.

Hele lørdagen er viet Svanøy. Vi tar taxibåt en halvtimes tid til Svanøy som ligger sør for Florø. Vi besøker Svanøy Hovedgård og Norsk Hjortesenter. Svanøy Hovedgård har en spennende historie som er kjent fra seinmiddelalderen. Her har det vært både geistlige og kongelige som har hatt råderetten over garden. Fra begynnelsen av 1800-tallet var det haugianere som drev garden fram til et mønsterbruk. Den siste av familien Svanø bodde på garden til 1986. Svanøy Stiftelse driver i dag garden og har som oppgave å ta vare på de unike bygningene og drive næringsutvikling basert på naturressurser på land og i vann. Her får vi lunsj i løpet av dagen.

Norsk Hjortesenter er eit nasjonalt kompetansesenter om hjort. Teamet som jobber her har oppdatert kunnskap om oppdrett, forvaltning, slakting, kjøtthåndtering og mye mer.

Vi besøker disse to stedene, men det finnes også annen næringsvirksomhet på øya. I Svanøybukt ligger Svanøy Båtbyggeri som har spesialisert seg på restaurering av gamle fartøy. Erikstad Gård driver tradisjonelt med sau og har i en periode også drevet rideleir for barn og unge. Marøy Havbruk er ei familieeid bedrift som har hatt stor suksess med oppdrett av laks. De driver også Svanøy Røykeri AS der de foredler sin egen laks.
I tidligere tider har det vært tatt ut kleberstein på Svanø. Her har vært hentet kleberstein i mer enn 1000 år, selv om aktiviteten trolig var på sitt mest intense rundt 1750 da futen for Sunnfjord hadde sitt sete her. Tidlig på 1100-tallet ble store mengder kleberstein fra dette bruddet skipet til blant annet steinbyen Bergen, og der Mariakirken sies å være bygget av kleberstein fra minst 5 brudd fra Bømlo i sør til Svanøy i nord. Tidligere var det stor produksjon av klebersteingryter i dette området.

Svanøy



















Etter en innholdsrik dag på Svanøy spiservi middag på hotellet.

Søndag venter heimturen. Vi tar først en avstikker til Ausevika. Flora kommune skriver dette om helleristningsfeltet:
 "Ausevik er eit av dei største hellerisningsfelta vi har i Noreg. I dag er det registrert i overkant av 300 figurar på vel 1500 kvadratmeter med bergflate, men kanskje finst det også fleire under mose og lav.
Motiva spenner frå dyr og menneske til abstrakte figurar. Her er hundar, ein fugl og ein fisk, men det er hjorten som får mest plass av dyra. Det er tydeleg at den har hatt ein viktig plass i veidesamfunnet (jaktkulturen) som hadde tilhaldsplass her for rundt 4000 år sidan.

Tolkingane av hellerisningane er mange. Kanskje vart bileta laga som ein bøn til gudane om å gje dei ei rik jakt?  Eller kanskje vart dei laga akkurat der mennesket ønskte å felle byttet, som eit middel for å lokke dyra i ei felle?
Ein ristning viser ein hjort som blir jaga av ein hund medan ein anna viser ein hjort i eit fangstnett. Andre ristningar kan vere menneske som dansar ein rituell dans. Kanskje det også som ein hyllest til gudane? Det er ikkje lett for oss i dag å forstå kva steinaldermenneska ville uttrykkje med bileta dei rista inn i berget, men vi kan forstå at jakt var ein viktig del av livet deira. Dei var prisgjevne naturen og alt kva den kunne gje. Og det mest dyrebare for menneska i Ausevik var hjorten."
Bødalen og Bødalsbreen. Foto: Tore Røraas
Så er det på tide å komme seg nordover. Vi kjører til Nordfjord og bl.a. gjennom de vakre bygdene Olden, Loen og Stryn. Her er turleder Magni Hilde Skoknes godt kjent og hun vil formidle sitt kjennskap til distriktet. Vi tar også en snartur oppom Bødalen i Loen hvor det gikk store skred med tragiske utfall både i 1905 og 1936.
Det er tid for lunsj i Oppstryn. Her spiser vi på Videseter Hotel før vi fortsetter over Strynefjellet. Vi tar et kort stopp ved Djupvasshytta hvor turleder og Schwitterskjenner Terje Thingvold vil orientere om Kurt Schwitters og hans tilknytning til distriktet.
For å komme oss heim kjører vi om Geiranger til Valldal og stopper ved Gudbrandsjuvet og drikker kaffe på Juvet landskapshotell. Et lite stopp for å inspisere alt nytt som er kommet opp på Trollstigen rekker vi før vi kjører ned Isterdalen og heim til Molde.

Ønsker du å være med på turen skjer bindene påmelding til:

Bindende påmelding

til Romsdalsmuseet
tlf. 71 20 24 60
eller E-post: post@romsdalsmuseet.no
eller send påmelding til: Romsdalsmuseet
Per Amdams veg 4, 6413 Molde

Navn:……………………………………………………

Navn:……………………………………………………

Adr.:…………………………………………………….

Postnr.:………………………………………………..

Poststed:…………………………………………….
Tlf.:……………………Mob.:……………………..

E-post:…………………………………………………

Enkeltrom

Dobbeltrom


Påmeldingsfrist: 12. juni 2012
Pris medlemmer       kr. 4.900
Pris ikke medlemmer  kr. 5.200
Tillegg for enkeltrom kr.    600

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar