Svanøy hovedgård |
Prekestolen. Detalj. Foto: Frode Inge Helland |
Osmundsnes |
Vi tar en tur til Kystmuseet i Florø som er ei avdeling av stiftinga "Musea i Sogn og Fjordane". Her får vi kaffe og kake med etterfølgende omvisning.
Foto: Kystmuseet |
Museet har tre moderne museumsbygg på et stort friområde. Museet ligger i et variert kystområde hvor det er et frilandsmuseum med tilflyttede hus - både gardstun, tettsted og fiskevær.
Kystmuseet har flere faste utstillinger, båthallen inneholder ulike båttyper, utstilling om sjøkart, fiskeri og skyss- og fraktebåter.
Museet har også ei utstilling om Florø by sin utvikling fra 1860 til i dag
I "Snorreankeret" vises ei utstilling om geologi og oljeleting i Nordsjøen.
Da er det på tide å sjekke inn på Quality Hotel Florø for middag og overnatting.
Hele lørdagen er viet Svanøy. Vi tar taxibåt en halvtimes tid til Svanøy som ligger sør for Florø. Vi besøker Svanøy Hovedgård og Norsk Hjortesenter. Svanøy Hovedgård har en spennende historie som er kjent fra seinmiddelalderen. Her har det vært både geistlige og kongelige som har hatt råderetten over garden. Fra begynnelsen av 1800-tallet var det haugianere som drev garden fram til et mønsterbruk. Den siste av familien Svanø bodde på garden til 1986. Svanøy Stiftelse driver i dag garden og har som oppgave å ta vare på de unike bygningene og drive næringsutvikling basert på naturressurser på land og i vann. Her får vi lunsj i løpet av dagen.
Norsk Hjortesenter er eit nasjonalt kompetansesenter om hjort. Teamet som jobber her har oppdatert kunnskap om oppdrett, forvaltning, slakting, kjøtthåndtering og mye mer.
Vi besøker disse to stedene, men det finnes også annen næringsvirksomhet på øya. I Svanøybukt ligger Svanøy Båtbyggeri som har spesialisert seg på restaurering av gamle fartøy. Erikstad Gård driver tradisjonelt med sau og har i en periode også drevet rideleir for barn og unge. Marøy Havbruk er ei familieeid bedrift som har hatt stor suksess med oppdrett av laks. De driver også Svanøy Røykeri AS der de foredler sin egen laks.
I tidligere tider har det vært tatt ut kleberstein på Svanø. Her har vært hentet kleberstein i mer enn 1000 år, selv om aktiviteten trolig var på sitt mest intense rundt 1750 da futen for Sunnfjord hadde sitt sete her. Tidlig på 1100-tallet ble store mengder kleberstein fra dette bruddet skipet til blant annet steinbyen Bergen, og der Mariakirken sies å være bygget av kleberstein fra minst 5 brudd fra Bømlo i sør til Svanøy i nord. Tidligere var det stor produksjon av klebersteingryter i dette området.
Svanøy |
Søndag venter heimturen. Vi tar først en avstikker til Ausevika. Flora kommune skriver dette om helleristningsfeltet:
"Ausevik er eit av dei største hellerisningsfelta vi har i Noreg. I dag er det registrert i overkant av 300 figurar på vel 1500 kvadratmeter med bergflate, men kanskje finst det også fleire under mose og lav.
Motiva spenner frå dyr og menneske til abstrakte figurar. Her er hundar, ein fugl og ein fisk, men det er hjorten som får mest plass av dyra. Det er tydeleg at den har hatt ein viktig plass i veidesamfunnet (jaktkulturen) som hadde tilhaldsplass her for rundt 4000 år sidan.
Ein ristning viser ein hjort som blir jaga av ein hund medan ein anna viser ein hjort i eit fangstnett. Andre ristningar kan vere menneske som dansar ein rituell dans. Kanskje det også som ein hyllest til gudane? Det er ikkje lett for oss i dag å forstå kva steinaldermenneska ville uttrykkje med bileta dei rista inn i berget, men vi kan forstå at jakt var ein viktig del av livet deira. Dei var prisgjevne naturen og alt kva den kunne gje. Og det mest dyrebare for menneska i Ausevik var hjorten."
Bødalen og Bødalsbreen. Foto: Tore Røraas |
Ønsker du å være med på turen skjer bindene påmelding til:
Bindende påmelding
Enkeltrom
|
Dobbeltrom
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar